OM SÅNGLEKTIONERNA

PERSONLIG

RÖSTTRÄNING

Är du trött på att kämpa och slita med tonhöjden? Är du trött på att bli hes? Är du trött på röstbrott? Vill du sjunga med ett större omfång? Vill du sjunga renare? Vill du sjunga utan röstskarvar?


Genom att surfa in på den här hemsidan har du har redan nu tagit ett ordentligt kliv i rätt riktning mot en friare, mer uttrycksfull och flexibel röst. Jag vill redan nu passa på att påpeka att du har en enorm potential. Det är sant. Vi har alla olika utgångslägen när det kommer till att lära sig nya saker, men oavsett var du börjar är det ingen annan än du själv som bestämmer hur långt du kan och vill nå. Du bestämmer.


Jag brukar beskriva mig själv som en personlig tränare för rösten. Min specialitet är att hjälpa dig med individuellt anpassade sångövningar som stärker din röstmuskulatur steg för steg (och ibland med ett hopp). Målet med våra träningspass är att du ska utvecklas till din egen tränare och på djupet förstå de verktyg och övningar som bygger upp just din röst på bästa sätt.

OM SÅNGTEKNIKEN

Rösten är ett fascinerande instrument och jag upphör aldrig att förvånas över dess möjligheter. Bra röstteknik för mig bygger på två grundläggande principer: det måste kännas bra (rent muskulärt) och det måste låta bra (enligt sångaren själv). Målet för mig som sångpedagog är att min elev ska vara nöjd med sitt sound och sina uttrycksmöjligheter. För egen del är jag övertygad om att jag aldrig kommer bli “färdig” med min egen röstutveckling och därför tar jag själv sånglektioner för några av världens bästa sånglärare från USA. Om du är nyfiken på tekniken jag jobbar med finns en introduktion nedan. Hör gärna av dig om du har frågor!


De flesta röstproblem beror på en obalans mellan lufttryck och stämbandens slutning. Det finns många snabba tips och tricks för hur man kan ta i med magstödet, spänna nedre delen av ryggen eller rent av spänna halsen. Jag har provat de flesta och tro mig, när du får balans i rösten kan du sluta att ta i för kung och fosterland med mage, rygg och hals och du kommer att sjunga fantastiskt mycket bättre!


Vad behöver jag kunna för att sjunga bra då? Bra fråga!


STÖD/ANDNING  

Rösten behöver både stöd från kroppen och från ett stabilt luftflöde för att fungera bra. Använd en god hållning när du sjunger.

Värm upp och stretcha din kropp. Spänn av i bröstkorg, hals och nacke. Vidga bröstkorgen och lämna plats för diafragman att sänka sig på inandning. Försök att hålla bröstkorgen öppen vid utandning medan du mjukt pressar ut luften med hjälp av magmuskelaturen.


KOMPRESSION 

Kompression betyder sammanpressning och det är precis det allt handlar om. När stämbanden är precis lagom sammanpressade fungerar de som bäst. Ett bra sätt att öva upp detta är att använda sig av så kallade SOVT-övningar. Semi occluded vocal tract excercises. Testa att låta som ett barn som leker med bilar. Det funkar.


RESONANS

Röstens resonans sker i svalget, nässvalget och i de hålrum som finns naturligt i vårt huvud. Upplevelsen av resonans sker dock främst i bröstkorgen och i huvudet. Lägre toner upplevs oftast i bröstkorgen och högre toner upplevs oftast i huvudet (eller inte alls). Leta efter den mest vibrerande känslan när du sjunger. Då förstärks röstens övertoner och rösten upplevs som både mer klangfull och starkare helt automatiskt.


BALANS

När du har koll på stöd, andning, kompression och resonans, dina stämband behåller sin slutning (oavsett tonhöjd) och musklerna kring, och i, struphuvudet är relativt avspända har du en god röstinställning oavsett vilken genre du vill sjunga. I denna inställning kommer du att slippa tvinga din röst till en viss tonhöjd eller ett visst uttryck och du kommer att uppleva rösten som fri och följsam.


Om du söker konkreta verktyg och ett individuellt träningsprogram som utvecklar din röst till en helt ny nivå är detta sångtekniken för dig. Nyfiken? Boka en lektion!